2021. júl 30.

GOAT - Requiem (2016)

írta: Zelmo
GOAT - Requiem (2016)

21715684.jpg

Az önmagukról kitalált történet szerint a svéd Korpilombolo településről származnak, azonban az 529 fős falu nem tekinti hőseinek őket. Valószínűleg ez csak lelki rokonság lehet a vudu vallás mellett sokáig kitartó helyi lakosokkal. A vudu, avagy voodoo imádatához jól illik a kecske, mint áldozati állat, innen jön tehát a GOAT név.  Zeneileg ott kering bennük sok érdekes szál: Fela Kuti, és az afro-beat, Ginger Baker és az Air Force, valamint a George Clinton vezette Funkadelic Ahhoz, hogy a Requiem igazán beinduljon előbb el kell viselni egy kis Varttina féle kántálást, meg egy halványabb Los Andinos paródiát, de a zavaros, erősen eklektikus zenei katyvaszból úgy 20 perc után váratlanul előmászik a hetvenes évek szelleme, hogy társaságát megossza a hallgatóval.  A zene egész jó - csak a látvány bizarr.

Fogjuk rövidre: Álarcos zenészek, színes maskarákban tolják a pszichedelikus rockot. Minden külsőség ellenére ez a banda élőben érvényesül igazán. Három teljes fellépésük is fent van a neten, nagyjából ugyanabból az időszakból, és mindegyik jó. Sokkal jobb, mint a három megjelent lemezanyag. Nyersebb a hangzás, nincs bazári összevisszaság, nincs annyi világzenei elem, nincs annyi elkopott frázis. Sajnos a keverés egyik fellépésen sem tökéletes, mert hiába van két énekesnő, sokszor alul szólnak a hangszerekhez képest (ezt az arányt a Requiemen jól eltalálták), s főleg a gitár-basszusgitár szól erőteljesen.

Ami hátrány, az egyben előny is, mert halványabb az ének, de legalább izmos a basszus. A banda egyik legfőbb értéke számomra a basszusgitáros. Ő annyira jó, hogy elsőre azt gondoltam, azért viselnek álarcot, mert az illető valószínűleg ismert arc, aki nem szeretné, ha beazonosítanák. Ezt az ötletet aztán elvetettem. A GOAT tagjainak nem lehetett céljuk személyazonosságuk leplezése, mert azt ilyen kosztümökkel nem lehet anonimitásban tartani. Már rég megírta volna valamelyik portál, kik is rejtőznek a kecskebőrben. De nem írta meg. A mai napig nem tudjuk, kik ők.  Na persze, ők a GOAT, és kész!    8/10

Kiadó: Sub Pop    Ország: Svédország     Tagok: Ismeretlenek

Szólj hozzá

2016 Pszichedelikus Rock