2024. ápr 21.

Vilify - Fever Dream EP (2024)

írta: Zelmo
Vilify - Fever Dream EP (2024)

vilify_fever.png

A négy tagot számláló Vilify zenekar 2020-ban alakult az ausztrál Newcastle városkában (300 ezres település Új-Dél-Wales államban) és már megalakulása évében elkészítette bemutatkozó EP-jét. Az ötszámos Clarity saját gondozásban jelent meg, ahogy a nemrégiben elkészült Fever Dream is. Dinamikus fiatal csapat valahol az újszerű metalcore és az old school hardcore határvonalán. Felállásuk merőben szokatlan, Kieran Jackson dobos ugyanis három tűzrőlpattant leányzó mögött püföli a bőröket.

A basszusgitárnál Lizi Blanco, a gitáros Deni Hourihan, míg az énekes szerepkörében Amy Mcintosh látható-hallható. A banda zenéjét előszeretettel hasonlítgatják a Spiritboxhoz, számomra eléggé fel nem fogható okból. Nem csupán azért kontráznám ezt a párhuzamot, mert képtelen vagyok a Spiritboxtól bármit végighallgatni, (megpróbáltam) hanem inkább azért, mert a két zenekar között kb. annyi a hasonlóság, mint az AC/DC és a Metallica között. Sőt! Még annyi sem. A Spiritbox egyértelműen egy felpumpált popzenekar, míg a Vilify egyáltalán nem nyálas, egy pillanatig sem, éppen ellenkezőleg, úgy az arcodba másznak, hogy na… Mármint, ha van rá igény, természetesen.

screenshot_2_20.png

A Vilify a legszebb hardcore metal hagyományokat vegyíti a manapság divatos felhangokkal, ám egyáltalán nem törekednek direkt slágeres megoldásokra, abszolút súlyos hangnemben, óriási szaggatott riffekkel támadnak. Mindennek van egy erős industrial metal hangulata is, tehát aki a Nine Inch Nails, vagy a Korn muzsikáján nőtt fel, egészen biztosan kedvelni fogja az ausztrálokat is. Az ének talán lehetne harapósabb, gyomorból kiokádottabb, mert meglehetősen suttogósra keverték Amy hangját, ezzel együtt ez egy ígéretes bemutatkozás.

villi.png

A zenekar úgy tűnik önmagát futtatja, és ez egészen bámulatos teljesítmény, na nem a négy év alatt megjelent két minialbum miatt, hanem azért, mert a zenei videók elkészítéséhez, az arculat kialakításához teljesen profi módon fogtak hozzá. Sokkal ügyesebben menedzselik magukat, mint számos más banda, akik mögött komoly kiadók és pénzemberek tevékenykednek. Esetleg érdemes lenne ezt magyar zenekaroknak is eltanulni tőlük. Nem minden Vilify videóklip telitalálat, de amelyeket itt mellékeltem, bátran meg lehet nézni. Az anyag nálam 8 pont a 10-ből.

Szólj hozzá

2024 Punk Rock Hardcore