2022. máj 06.

Abaxial - Samsara (1994) - thrash metal

írta: Zelmo
Abaxial - Samsara (1994) - thrash metal

35970.jpg

Az Abaxial nevű argentin thrash metal zenekarnak mindössze egyetlen lemeze jelent meg, de az 1994-ben, ami mégiscsak ennek a műfajnak az egyik aranykorát jelentette. (A másik volt a nyolcvanas évek vége) A kiadvány időpontja mondhatni tapintható módon jelen van a felvételeken. Megmutatkozik nyilvánvaló okokból a minőségen, de a tartalmi összetevőkben is, és ez az, ami miatt érdemes elővenni ezt az elfeledett lemezanyagot.

Ahhoz, hogy a Samsara valódi értékei felszínre bukkanjanak mindenek előtt jóindulatú szemhunyást kell tennünk a borzasztó dobkopogás és a fahangú énekes kvalitásai előtt. Ez persze két roppant szépséghiba, mégsem tapossa porba a teljes dalkollekciót, mert a gitárosok és a basszer a legnagyobbakat idézik.

Mario Mendez és Alberto Armagno csodaszép futamokat vezettek ki a gitárjaikból, és Gustavo Esnaola is tanult valamit a korabeli thrash basszerek munkásságból, élvezetes kíséretet ad ezeknek a kissé egyszerűre vett nótáknak. Az első három felvétel mondhatni tipikus zúzás, túl sok fantáziát nem hallani bennük, aztán jön az A Strange Blidness, ami már jóval magasabb szintet képvisel. Ízlésessé válik az addig klisés dallamvezetés, még az énekes Mario Mendez is próbálja kihozni magából a legjobbat, végre megindul valami a háttérben.

Ez folytatódik a későbbiekben is, a 206 Bones kifejezetten ügyes basszus-dob felvezetéssel indul, majd némi pengeköszörülés után kibontakozik belőle a lemez legjobb nótája. Különösen basszusfronton izgalmas, bár ami a dobolást illeti, ebben is lenne ötlet, csak hát úgy szól, ahogy. Sajnos az énekes sokat ront a dal élvezeti értékén, ezt szögezzük le, nagyon kilóg a srác a technikás kollégák közül, de biztosan neki volt próbaterme, vagy furgonja. Az ilyesmi mindig megdobja a frontember ázsióját.

További tartalmas darabok: Our Cannibal Parts, Revolution For Oneself, illetve a hét perc terjedelmet meghaladó Carnivore. Ebbe mindent belepakoltak a zenészek, amit csak tudtak, és nem is lett rossz, ilyen kellett volna ide még néhány és akkor vidáman jegyezném ezt egy 8 pont körüli lemeznek, így mindennel együtt inkább csak hat és feles. 6.5/10

Szólj hozzá

1994 Thrash Metal