2024. jan 07.

Godzilla Was Too Drunk To Destroy Tokyo - Evil Lord (2023)

írta: Zelmo
Godzilla Was Too Drunk To Destroy Tokyo - Evil Lord (2023)

gwtd.jpg

Egy teljesen eszement kis olasz kompánia kér bebocsátást a magyar füleken át a szívekbe, Genovából. Az enyémbe nem, mert már ott vannak. Szintén a tavalyi év termése volt az elképesztő nevű társaság sokszínű lemeze. Egy olyan üdítően zavarbaejtő cucc ez is, amit nagy hirtelen nem lehet hová beszuszakolni, és még sokadik meghallgatás után is tartogat izgalmakat. Érdemes vele megismerkedni, már csak azért is, mert január 26-án az S8 underground klubban lépnek fel Budapesten. Alteros-hisztérikus női énekeses doomos örvénylés, sok-sok furcsa behatással.

A hangyaszorgalmú trió csak 2022 októbere óta van jelen a színtéren, de ezalatt három lemezanyagot is felrántottak, tavaly például kettőt is, az Atomic Spitfire című minialbum jött ki januárban, míg a szóban forgó lemez, az Evil Lord decemberben. A frontember Sara De Luca basszusgitáros-énekes uralja itt a terepet, bár Alessandro Camu gitáros is megteszi a magáét, amikor szóhoz jut Sara hihetetlenül intenzív működése mellett. Sok kis apró stoner-doom riffel szórja tele ezt a furcsán ide-oda tekergő zenét.

Esetükben a név is, a lemezborító is hűen tükrözi a tartalmat. Előfordul itt dark punk elemektől kezdve a pszichedelikus fuzzon át egészen a thrash metalba hajló zúzásig szinte minden. Az összhatás ugyan eklektikus, de ez izgalmasan hangzó trutyi. Kissé kásás a tónus, kissé károgós a hang, kissé monoton néha a darálás, aztán a következő pillanatban jön egy váratlan felütés, egy magával ragadó gitárdallam, vagy egy hatásos énekfoszlány, és máris működik az egész. Annyira eredetinek tűnik, hogy nem is lehet teljesen egyértelmű hatásként egy zenekart sem megnevezni.

ok_3.jpg

Ha azt mondom, hogy az L7 keveredik a Circle Jerks-el, a Sabbath a Black Flaggel, akkor nem vagyok messze, de ez még mindig nem adja vissza azt az alantas, méregtől duzzadó hangnemet, amiben ők fortyognak, miközben ha a zenekari fotóra vetünk egy pillantást, látjuk, hogy teljesen normális emberek. Külsőre. Azt, hogy mi van bennük, meglátja az, aki ellátogat az S8 Underground klubba január 26-án. Annyi bizonyos, hogy a kedves vendégek nem fognak unatkozni. A lemezanyag értékelése? Nehéz ügy… Valahol 8-9 körülinek érzem. Még egy gitár néha elférne ide, és kicsivel több dallam az énekben, viszont maga a zene tök egyedi. 

Szólj hozzá

2023 Alternatív Stoner Rock