2022. okt 16.

Lost Loved Ones - Outcast (1985)

írta: Zelmo
Lost Loved Ones - Outcast (1985)

lost.jpg

A nyolcvanas évek szinti-pop uralta közegében valóságos üstökösként ragyogtak a post-punk/gothic rock bandák, vagy ahogy akkoriban ők nevezték magukat, a darkok. A darkok ugyan több divatos zenei elemet is átvettek a fősodortól, mégsem azonosultak a rádió felhozatalával, annál sokkal komolyabban vették magukat. Így történt ez a mindössze egyetlen lemezt kiadott Lost Loved Ones tagságával is. A bemutatkozó album semmivel nem lett gyengébb mint a U2 egykori debütálása, sőt! Ennek ellenére nevükhöz híven nyom nélkül eltűntek valahol a szigetországi ködben.

A zenekarban hárman tevékenykedtek: Rob Downes gitáros, Terry Adams  basszusgitáros/énekes, és Alan Rowland dobos… Legalábbis a borító erről árulkodik. Azért mérget ne vegyünk rá, hogy itt a stúdióban szerepelt akár egy ütős is… Annyira steril a dobhangzás, hogy inkább dobprogramok ezek, mint tisztességes dobcuccon való játék. De ettől tekintsünk el, mert már az első nótában hallható, hogy magas a színvonal. A Raise The Flag a lemez kiemelkedő slágere, elsőre telitalálat, ez minden további nélkül repíthette volna a srácokat a csúcsra, ha van egy kis igazság a földön.

Annyi bizonyos, hogy a nyitó nótához hasonlóan fülbemászó dal nincs a lemezen, ám ezt személy szerint nem is bánom. A dalszerkezetek sematikusak, a ritmusképletek szót sem érdemelnek, azonban az énekhang kiváló, magabiztos, erőt sugárzó, a hangszerelésben pedig sokkal több érték van, mint a korszak legismertebb zenekarainak meglehetősen szirupos szerzeményein. A hangmérnök az a John Jansen volt, aki Hendrix és Clapton lemezein, illetve a Meat Loaf kiadványain tanulta ki a szakmát, a nyolcvanas évekre már komoly névnek számított, és nem is végzett félmunkát. A kor viszonyait figyelembe véve bombajól szól az album!

screenshot_2_9.png

Nem annyira punkos, mint a Skelatal Family, nem olyan alapvető, mint a Fields Of The Nephilim, s a The Cult korai zsengéitől is fényévekre van, és sokkal inkább a pop hajtásaiba kapaszkodik, mint ezek a nagynevű kollégák, de dinamika az van a számokban, így aki a szigetországi alternatív zenei világ kincsei között szeret turkálgatni, annak erősen ajánlott. Aki viszont még csak ismerkedik a dark rock úttörőivel, annak inkább a fent említett előadókat javaslom.   7/10

Szólj hozzá

1985 Gothic/Dark