2023. okt 16.

Far From Alaska - ModeHuman (2014) - stoner rock

írta: Zelmo
Far From Alaska - ModeHuman (2014) - stoner rock

screenshot_1_1.png

Csak hogy jó induljon a heted… Itt egy szenzációs rockbanda Brazíliából, Sao Paoloból. Rendben, a borító nem kifejezetten a megszokott rocker viseletet tükrözi, de arrafelé biztos ez a szokás. Olyan nagy hőségben mégsem járhatnak bőrdzsekiben vagy farmerben a fiatalok, rájuk rohadna sok gönc, nem igaz? Csak a könnyű kis pulcsi jöhet az ízléses kiborg sisakkal, vagy géptesttel, kinek mije van… Igazából tényleg nem ez volt az évtized lemezborítója, sőt, ami azt illeti a tartalma sem igazán lenyűgöző. Még csak nem is annyira kiemelkedő a lemez… de itt most ez nem érdekes, mert ezúttal a zenekart fogom ajánlani, nem a kiadványait! Ez két különböző dolog! A banda hatalmas volt úgy 10 évvel ezelőtt, ez tény!

Sajnos azóta sok víz lefolyt az Amazonason és mellékfolyóin, ezek az ígéretes ifjoncok egyre inkább eltolódtak a kortárs könnyűzene irányába, - ami egyébként, ha kis mértékben is, de ezen a lemezen is jelen van – viszont itt a cikk végén be fogok illeszteni egy rakás zenei videót, amiktől el fog érzékenyülni mindenki, aki a jó öreg blues alapú stoner rock zenét kedveli. Mindig is voltak a banda arculatának mai, modern elemei, ám ezekkel együtt is rendesen zúztak 8-10 éve még, a slide gitáros, mocskos déli témákat elképesztően nyomatták élőben. Hogy a lemezre ezeket miért tették fel a tinédzserek szájíze szerinti csomagolásban, ezt ők tudják.

far-from-alaska-radioca.jpg

Nyilván a rockzenét szerették volna a legfiatalabbak felé tolmácsolni. Számomra nehezen befogadható ez a space pop/stoner ötvözet, ezért inkább ezekre a bizonyos élőzenés videókra helyezném a hangsúlyt, mert ezek hibátlanok. Gyönyörű, megismételhetetlen pillanatokat rögzítettek, nem is értem, miért nem ez lett a fő csapásirányuk, miért nem mentek el inkább az oldschool stoner világ birodalmába.

A második lemez még ennél a debütálásnál is poposabb lett, bár azon is harap a gitár, ott is van rockos lüktetés, azért az már egyértelműen rádióbarát könnyűzene. Éppen ezért nem is nagyon várom az újabb alkotásaikat, bár ami azt illeti, egy-egy videóval még okozhatnak kellemes perceket a jövőben is. Aki még soha nem hallott róluk, és nyitott az újdonságokra, az nagyon figyeljen, mert jön itt néhány olyan felvétel, amitől… de ezt már mondtam. Na, majd meglátjátok, hogy igazam volt…

Szólj hozzá

2014 Blues Tízpontos! Stoner Rock