2023. dec 31.

The Sensitives - Patch It Up And Go! (2023)

írta: Zelmo
The Sensitives - Patch It Up And Go! (2023)

the_s.png

Falun élnek a The Sensitives tagjai, de ezzel a szójátékkal ők nem tudnának mit kezdeni, hiszen svédek, és véletlenül (vagy sem) a lakóhelyük Falun. Tehát magyarul úgy lenne helyes, hogy Falunon, esetleg Falunban élnek az Érzékenyek. S hogy mire érzékenyek? Elsősorban a szexuális szabadságra, mivel ugyanahhoz a gender-punk vonalhoz tartoznak, mint az RVIVR vagy a Bad Cop/Bad Cop. Nem vagyok a stílus elkötelezett híve, ugyanakkor nem is zárkózom el tőle – ha jól csinálják. És ebben a trióban van spiritusz!

A külsőségeket nem kellene annyira túltolni, (a párducmintás rucikra gondolok) és akkor abszolút működne bármilyen színpadon a dolog, mert remek dalszerzők, kiváló zenészek alkotják a csapatot. Azt a csapatot, amelyik több mint 10 éve árasztja el zenéjével a világot, mégsem hallottam róluk soha. Hogy ennek a vajon a nem könnyen befogadható megjelenésük, vagy az a puszta tény az oka, hogy egy szókimondó társulatról van szó, nem tudom. Annyi a lényeg, hogy a dallamos ska/punk műfaj egyik érdekes színfoltjának számítanak az európai színtéren. (Az államokban ilyenekből rengeteg van)

the-sensitives-photo-by-jonas-nordin-e1646910064506_1.jpeg

A trió ékköve Paulina, a szemrevaló basszer/énekesnő, aki ugyanazt a harcos-karcos énekstílust követi, mint a fent említett csapatok frontemberei, és szinte egymagában eladja a műsort, de néha mikrofonhoz jut Martin, a gitáros is, és ketten együtt tényleg hatékonyan működnek. A számok közül nekem inkább a kevésbé jópofa dolgok jöttek be, vagyis a csapat rendhagyó oldala, mert ilyen is van nekik. Ezt a keményebb arcot mutatja a Something To Die For, ami egy igen rozsdás reszelésre húzott brutális kocsmanóta, vagy az akusztikus gitárral felvezetett Learn From My Mistakes, ami szintén egy ezer torokból zengő tétel.

Két videót is készítettek ehhez a kiadványhoz a srácok, ezek közül az egyik egy szándékosan full gagyira vett VHS-korszakot megidéző tréfa (Better Smarter Stronger) – ez személyes véleményem szerint nem sült el túl jól, viszont a másik, a Running In Circles szuper jó lett, ezért ezzel ajánlanám őket a magyar közönség figyelmébe. Zárszóként még annyit, hogy nyilván látja mindenki a szövegekből, ez nem az a tipikus lebutított punk formáció, kicsit több van itt a mondanivalóban, mint hogy „szeressük egymást gyerekek”, meg hogy „adj egy cigit”, vagy „nincs egy kis söröd, haver”, tehát érdemes a sorok mögé látni. A zene szerintem kellemes, életvidám felfogású muzsika, ha nem is eredeti, legalább energikus és színvonalas, ez is valami!  8/10

 

 

Szólj hozzá

2023 Rock Punk Rock