2021. aug 06.

Aktuala - La Terra (1974)

írta: Zelmo
Aktuala - La Terra (1974)

r-13106814-1548171969-2802_jpeg.jpg

1972-ben Milánóban alakult a csapat, melynek a Maioli házaspár, Walter és Laura jelentette a központi magvát. Az Aktuala alapítói hippi kommunában éltek, úgy gyűjtötték a korhű tradícionális hangszereket, mint az illusztris arcokat maguk körül. Ezek közül egy kis indiai, bizonyos Trilok Gurtu jóval később aztán meglehetős hírnévre tett szert, itt azonban még annak örült, hogy életében először, az Aktuala bemutatkozó lemezén szerepelhetett. Ragyogóan tablázott már akkor is, és mivel a társai sem voltak kezdők, hihetetlen lemezeket hoztak össze.

Mind a debütáló Aktuala (1972), mind a La Terra (1974), mind az 1976-os Tappento Volante (Repülő Szőnyeg) valódi mestermunka, igazi ínyencfalat, ritka különlegesség elsősorban a folk-jazz, world music kedvelőinek, de a reneszánsz hangulatú, korhű zenék szerelmesei is könnyen megbarátkoznának velük. Az egyetlen szépséghibája eme kiadványoknak, hogy időtartamban mindegyik jóval rövidebb a ma megszokott lemezeknél. Gyakorlatilag egyetlen CD-re felférne az egész munkásságuk, s bár az lenne csak a nagyszerű zenegyűjtemény, az élelmes kiadói szakemberek természetesen külön adták ki a kilencvenes években mindhárom anyagot.

Egyszerre üdítően kellemes, valamint váratlan húzásoktól érdekes mindhárom Aktuala lemez. A La Terra talán annyiban különlegesebb a másik kettőnél, hogy ezen szinte egybefolyik mind a négy darab, az Enyém (Mina), a Sár (Mud), az Akarat (Sar) és a Föld (La Terra). Közben a tempó is gyorsít-lassít, de a különféle hangszerek ki-és beszállásától is egészen más és más jelleget ölt a zenei folyam. Van, amikor csak ütőhangszerek szólnak, van, amikor a pengetősek, fuvolával, vagy csak egyetlen kitartott oboahang szól, és így tovább, végtelen a variációk száma. Valósággal delejez, kábít a dallamvilág, ősi keleti, valamint itáliai ízek forognak-pörögnek a légtérben, aki nem hallotta még, el sem hinné mennyire szenvedélyes, mennyire lélekbehatoló muzsikát játszottak ezek az úttörő hatású zenészek. A viszonylag rövid ideig tartó közös világcsavargás után (a harmadik lemezt Marokkóban vették fel) ki-ki a maga útját járva helyezkedett el az életben.
Maioli a Futuro Antico nevű triójával zenél, Cavallanti a Muzik Circus tagja, Trilok Gurtut pedig talán nem kell bemutatni senkinek…  10/10

Kiadó: Bla Bla Records    Ország: Olaszország     Tagok: Walter Maioli - oboa, fuvola, szájharmonika   Laura Maioli - tambura, ének    Daniele Cavallanti szaxofon   Antonio Cerantola - akusztikus gitár, mandolin   Lino Vaccina - ütőhangszerek   Trilok Gurtu - tabla

Szólj hozzá

1974 Világzene Tízpontos! Kategorizálhatatlan