2021. aug 28.

Uncle Dog - Old Hat (1972)

írta: Zelmo
Uncle Dog - Old Hat (1972)

103869.jpg

Kiadó: Signpost Records    Ország: Anglia    Tagok: Carol Grimes - ének   David Skinner - zongora, ének   Terry Stannard - dobok   John Porter - basszusgitár    Phillip Crooks - gitár 

Mindössze egyetlen nagylemeze készült az angol formációnak, mely javarészt ismeretlen muzsikusokból állt össze, bár Carol Grimes már bemutatkozott a Delivery - Fools Meeting című lemezén, és vendégművészként szerepelt a Free gitárosa Paul Kossoff is. A seregnyi közreműködőnek köszönhetően pazarul hangszerelt, nagy formátumú lemezanyagot hallunk - egy bődületes hangú énekesnővel.

Carol hangja nagyjából félúton volt Janis Joplin és Maggie Bell között, kettejüknél valamivel férfiasabb hangszínnel rendelkezett és kerülte a szélsőségesen elnyújtott, vagy lebegtetett hangokat. Alapjaiban véve ez egy hangulatos honkey tonk zongorás blues rock lemez, melyen semmi falrengető dolgot nem találtak fel a zenészek, csak éppen piszkosul érezték miről szól ez a műfaj.

a-1228605-1386593379-1213_jpeg.jpg

Nagyszerű dalok sorakoznak egymás után, még akkor is, ha ezt a zongorázást előszeretettel nevezik klimpírozásnak, ők valahogy tartalommal tudták megtölteni a jól ismert dallammeneteket, többek között annak a John Bundrick nevű zongoristának köszönhetően, aki később a The Who billentyűse lett. Némelyik nóta kissé elcsépeltnek hat (Boogie With Me, I'll Be Your Baby Tonight) és mégsem borzasztó, mert az énekesnő hiba nélkül viszi a hátán az egész lemezt. Érdekes dolog ez, mert korábban a Delivery tagságában egészen más jellegű zenében, a progresszív rockban mozgott otthonosan.

Carol itt úgy kiereszti a hangját, mintha egész életében füstös lokálokban tolta volna a jobbnál-jobb blues balladákat. Talán Bob Dylan Mystery Train nótájának átiratát kapta el legjobban a csapat, de az is lehet, hogy ez volt a legjobb alapanyag, amiből főzhettek. Nekem személy szerint a Lose Me a kedvencem, ami az mutatja, hogy van miből válogatni ezen a kiadványon. Ha valaki egy oldott hangulatú, kifejezetten vidám, bluesban gyökeredző régi rockzenét keres, ezzel a lemezzel nem lőhet mellé, a hetvenes években kutakodó gyűjtők számára pedig egyenesen kötelező. Kiváló album. 9/10

Szólj hozzá

1972 RockNRoll Southern Rock