2023. júl 09.

Shanda And The Howlers - Trouble (2017) - rockabilly

írta: Zelmo
Shanda And The Howlers - Trouble (2017) - rockabilly

shanda.jpg

A lemezborító betűtípusáról könnyen kitalálható, hogy a műfaj rockabilly/R&B, esetleg oldtimer rock'n roll. Utoljára e blog olvasói a The Boneshakers (Boney And The Shakers) kiadványán láthattak hasonlót. A derék németek is jók ebben a műfajban, azonban amerikai kollégáik egész egyszerűen elsöpörnek mindent és mindenkit. Annyira kidolgozott, minden szempontból hibátlan anyagot hoztak össze, hogy azzal nem lehet versenyre kelni. Adott Shanda Cisneros karizmatikus, süvöltő hangja, hozzá a részegen vonagló szaxofon, a feszes ritmusszekció, a rozsdásra hangolt gitár, az izgalmasan brummogó basszus, és kész a legmenőbb Las Vegas-i koktél Howlers módra.

Egyébként ez a név nem fedi pontosan a valóságot, mert a Shanda & the Howlers úgy hangzik, mintha egy bőszen vokálozó kórus szerepelne a hölgy mögött – miközben a zenésztársak meg sem mukkanak a teljes lemezen. Nem bizony, a szájukat nem nyitják ki. Nincs rá szükség. Shanda ugyanis maga a Howler egy személyben. Iszonyatos hangerő és hangterjedelem jellemzi. Tehát ez a zenekar valójában: Shanda "The Howler" And Her Band.

Durva, hogy milyen kaliberű névtelen énekesnők szerepelnek manapság odaát az Államokban, ez a hölgy egymaga helyettesít egy teljes vokál-triót. Mintha a Motown istálló korabeli üdvöskéit hallanánk mindössze egy, azaz 1 db – nem mellékesen fehér – torokból megszólalni. Le a kalappal! Körülbelül olyan hatást kelt, mint amilyen Andrew Strong volt a Commitments című filmben - női kiadásban. Azonban kevés lenne minden tehetség, ha nem lennének tuti nóták, és akad ilyesmi itt bőven. Felsorolhatnám a fél lemezt, simán. Mindjárt a nyitó téma, a Keep Telling Me nagyszerű szerzemény, azonnal elcsábítja a hallgatóságot, iszonyatosan nyers az ének, szuper a gitárszóló keveredése a szaxofonnal, innen már a többi dal csak hab a tortán.

maxresdefault_2.jpg

Szusszanásnyit sem torpan a lendület, ez egy party-album a korai hatvanas évek, inkább a kései ötvenes évek stílusában, bármilyen kisebb-nagyobb házibuli tökéletes hangulatfelelőse lehet. A She Don’t Want a Man is hatalmas, de a legnagyobb a Mind Made Up. Ez utóbbi húzása teljesen levesz a lábáról minden rockrajongót, aki szívesen fogadja Wanda Jackson keveredését a steel-gitáros southern-country témákkal. Nem sorolnám fel a többi számot, pedig megérdemelnék, elég legyen annyi, hogy a régi zenék kedvelői számára ez kihagyhatatlan.

A zenekar úgy ahogy van zseniális. Fontos megjegyezni, hogy azóta megjelent egy újabb lemezük (It Aint Easy -2022), ezen már némileg megváltozott felállásban szerepelnek. A szaxofonos távozott - helyére egy száharmonikás érkezett - de a hangzásuk, a megszólalásuk változatlan, talán még dirtybb lett egy kicsit. Ami az egyébként is érdes tónusú bandát még különlegesebbé tette. Lehet vadászni a neten jó hangulatú élő videók után - rengeteg van - de én egy olyan nótát ajánlok, melyben a Howlerek mégiscsak vokáloznak, csak hogy szó ne érje őket.  10/10

Szólj hozzá

2017 Rockabilly RockNRoll Tízpontos! Southern Rock