2022. dec 27.

Excide - deliberate revolver (2022) - hardcore

írta: Zelmo
Excide - deliberate revolver (2022) - hardcore

excide-.jpeg

Lassan vége az évnek, a még hátralévő napokban megpróbálom az eddig mellőzött 2022-es lemezeket bepótolni. Itt van mindjárt egy nagyon érdekes hardcore formáció, az Excide. A zenekar az Egyesült Államokban működik, pontosan nehezen behatárolható helyen, mert származásukként Észak- és Dél-Karolinát jelölik meg a különféle oldalak. Túl sokat nem érdemes cifrázni: Bitang erős, és izgalmas anyagot készítettek. Messze nem szimpla brusztolás, nem is igazi vegytiszta HC, de nem fog senki panaszkodni, aki belehallgat, mert szakít, mégpedig rendesen.

Meglepően dallamos, kicsit alteres az ének (néhol egész irritálóan magas), nem is mondanám, hogy ez a hangfekvés a kedvencem, viszont a zenei alap elképesztően jó. Nagyon változatos, fordulatokkal teli, ugyanakkor a súlya vetekszik a legkeményebb old school veteránokkal. Pedig ez nem régisulis HC, és nem is modern, metalcore elemekkel fűszerezett döngölés, inkább egyfajta átmenet a műfajok között. Nekem nagyon bejön ez a sehova be nem pakolható jelleg, az ilyesmit kifejezetten gyűjtöm.

88241767_177275577061306_8194520721406296064_n-horz.jpg

Valószínűleg nem az Excide fogja forradamasítani a zenei színteret, ahhoz meglehetősen ismeretlen banda ez, pedig a képességeik alapján simán ott lehetnének az élvonalban, ahol manapság a hozzájuk hasonló Turnstile tanyázik. Csak amíg a Turnstile nagy részben a Janes Addiction témáit nyúlja, és ugyanazokkal az énekfrazírokkal él, addig az Excide lényegesen eredetibb zenét játszik. Van azért itt is egy minimális Porno For Pyros érzés a háttérben, azonban sokkal dinamikusabb, erőszakosabb, sokkal komplexebb felfogásban játszanak az Excide tagjai.

Sokat nem tudok zárszóként hozzátenni a fentebb leírtakhoz. Aki szereti a szaggatott hardcore metal futamokat, ugyanakkor örömmel veszi, ha ezek közé belecsempésznek egy-egy testidegennek számító akkordbontást, illetve azt, amikor az énekes valóban énekel is, és nem csupán elhörgi-elhadarja a többnyire sematikus, semmiről nem szóló szövegeket, az imádni fogja ezt a lemezt. Sokat pörgött nálam a napokban, és egyszer sem volt olyan érzésem, hogy elcsépelt, vagy unalmas lenne. Csak azért nem adok rá tízest, mert nem érzem annyira extra kiemelkedőnek.  9/10

Szólj hozzá

2022 Alternatív Hardcore