2022. dec 28.

Melissa Aldana - 12 Stars (2022) - jazz

írta: Zelmo
Melissa Aldana - 12 Stars (2022) - jazz

melissa.png

Melissa Aldana is kiadott ebben az évben egy lemezt, nem is rosszat. Érdemes róla szót ejteni. Legutóbb a 2019-es Visions kapcsán jegyeztem meg, hogy a chilei szaxofonos a legjobb úton halad, egyre érettebb, letisztultabb a tónusa, annyi hangot játszik, amennyit kell, és ez pontosan igaz a 12 Stars felvételeire is. Ugyanaz a könnyen befogadható, selymes hangzású zene, mint ami korábban is jellemezte őt, ugyanaz a légies forma, és… legyünk kicsit szigorúbbak: ugyanaz a kissé sekélyes tartalom. Azonban ha kellemes háttérzenénél többre nem vágyunk, akkor tökéletes választás.

A Blue Note kiadónál megjelent új anyag valójában semmi extrát nem nyújt, azon kívül, hogy estélyeken, vagy téli estéken a kandalló mellé remek választás. Ha megfeszülök sem tudnék különbséget tenni a kompozíciók között, egybefolyik az egész, és ha kimondhatom, amire gondolok, ilyet elég sokan tudnak szerte a világban. Ha nem lenne a csajszinak piacképes színpadi megjelenése, - mert egy cukorfalat, lássuk be – akkor aligha figyelne fel rá bárki is. Igen, a hangszerelés bravúros, a zenészek külön-külön és együtt is piszok jók, és Melissa is gyönyörűen játszik, csak éppen semmi olyat nem lehet hallani, ami miatt az anyag a szimplán jóból kiléphetne a kitűnőek közé.

melissa_aldana_6_c_anna_yatskevich_1.jpg

Nem is ragoznám ezt hosszan, annál is inkább mert elérhető magyarul egy kiadós ismertető a lemezről, mégpedig körültekintő alapossággal, életrajzzal, stb.. (Jazz.hu) csak még annyit, hogy a halálom az a dobos, akinek meg van kötve a keze, s maximum piszmoghat a bőrökön. Ez az egyik oka, ami miatt ezt a lemezt nem tudom túlságosan méltatni. Hangról hangra ugyanez a műsor kétszer annyit adna, ha a dobos megadná a súlyát, az élét, a ritmikai keretét a szerzeményeknek, azonban szinte észrevehetetlen mindvégig. Világos, hogy ez nem jazz rock, ezzel együtt a dob is, és a basszus is lapos. Ezzel azt akarom mondani, cukorfalat ide vagy oda, annyira nem nagy spíler Melissa, hogy egymaga elvigye az egészet a hátán. De mint azt sokszor meg szoktam jegyezni, soha rosszabb zenét! 6/10

Megtekinthető a lemezanyag élő előadásban, jó minőségben itt: 

Szólj hozzá

2022 Jazz