2023. ápr 09.

Wolves In Winter - The Calling Quiet (2023) - stoner

írta: Zelmo
Wolves In Winter - The Calling Quiet (2023) - stoner

wolves_in_winter.jpg

A Wolves In Winter egy fiatal csapat Angliából, Bradfordból. 2020-ban alakultak és ez a bemutatkozó lemezük. Ami azt illeti kellemes bemutatkozás! Mindjárt az első percektől teljesen egyértelmű, hogy tökéletesen összerakott, nagy gonddal készült, kifinomult rockzenét hoznak a doom metal szabadabban értelmezett válfajából. Súlyos az alap, harapnak a gitárok, mégsem az a hajlóbálós, ugrálós zene ez, sokkal inkább a mai modern – ha úgy tetszik – férfias undergroundhoz húz inkább.

Azt sem gondoltam volna a lemez hallgatása közben, hogy akárki is ifjonc legyen ezek közül az urak közül, lelki szemeim előtt inkább a 40+os örökifjak képe jelent meg, és ez be is jött – miután rájuk kerestem az interneten. A zenekari felállás image szempontjából mégis meglepett, mivel ehhez a muzsikához csupa rövid hajú, jól fésült, választékosan öltözött figurát képzeltem el, nem pedig „klasszikus” metal arcokat, de mint a képekből kiderül akad köztük ilyen is, olyan is.

Ez részben megmagyarázza zenéjük sokszínűségét, mert igazából nem lehetne őket egy adott skatulyába beszorítani. Kemény zene dallamos énekkel – ez kb. 10 millió bandára igaz – ahol a furcsa hangfekvésű énekes kifejezetten finom hajlításokkal fűszerezi nagyon is nyers tónusát, vagy fordítva… ahogy tetszik. Kissé a Paradise Lost világára emlékeztet. Lepörgött nálam néhányszor az anyag, és úgy gondolom pont az az előnye, vagyis értéke, ami a hátránya is egyben. Nem marad meg a dalok után semmi kézzelfogható téma, sem egy refrén, sem egy hangszeres megoldás, mégis jól esett hallgatni, mert nem rágógumi, nem csöpög a nyáltól, nem a rádiócsatornák ízléséhez igazították.

tumblr_d5355633431f3855bb9c622fbb676410_23aa4644_1280.jpg

A fentiek figyelembe vételével most nem emelnék ki egyetlen nótát sem, mert tényleg nincs közöttük óriási eltérés, inkább arról tennék még említést, hogy elképesztően gyönyörűen szól a fejhallgatóban a lemez. Maximális dicséret a hangmérnöknek! Nem volt közben „nyomjuk ki” vagy „lépjünk tovább” érzésem, ami kivetnivalót találtam a kissé laposabb dalszerkezetek terén, azt a muzsikusok jó ízléssel és hangszeres tudással ellensúlyozták. Igazán biztató kezdet a jövőre nézve! 8/10

Szólj hozzá

2023 Hard Rock Stoner Rock