2024. sze 08.

Meltem - Mare Nostrum (2024)

írta: Zelmo
Meltem - Mare Nostrum (2024)

meltem.jpg

Mondhatom nagy meglepetés volt számomra a Meltem zenekar Mare Nostrum című bemutatkozó nagylemeze. A trió Barcelonában alakult 2022-ben, és egy olyasfajta világzenei doom rockot játszik, ami a jelenkor kínálatában bőven a rendhagyó esetek közé tartozik. Leginkább az olasz Aktuala lemezei jutottak eszembe a muzsikájukról, még a hetvenes évekből. Azért is nagy volt a csodálkozásom, mert Barcelonából ( és általában Spanyolországból ) nem szoktuk meg az ennyire sötét tónusú zenéket. Innen inkább oldottabb hangvételű stoner rock, retro hard rock zenekarok szoktak érkezni, nem ennyire komor, befordult cuccok. De… ami jó az jó!

„Generals gathered in their masses - Just like witches at black masses” Ezzel a két sorral tökéletesen jellemeztem is a kiadvány atmoszféráját, szó szerint olyan, mintha holmi középkori horrorfilm háttérmuzsikája lenne, mégpedig – ha a film színvonala egyenes arányosságban áll a zenével – egy igazán izgalmas filmé. A lemez négy hosszabb terjedelmű darab szerves egysége ( akárcsak a már említett Aktuala – La Terra című anyaga ) melyek közül kettő instrumentális, kettő szöveges szerzemény. A dalszövegek itt náluk inkább hangulati elemek, a hangsúly a zenei kidolgozottságon van. Ugyan csak hárman alkotják a zenekart, mégis olyan érzésünk lehet, mintha jóval többen lennének. Különösen a második felvételtől kezdve, melynek címe Curcuna, azaz Kurkuma. Ebben derbuka viszi a ritmust, a basszus keleti dallamai pedig mintha egy marokkói vásár forgatagát idéznék.

A közel negyedórás Mandragóra a lemez kiemelkedő darabja, viszonylag kemény bevezető után lényegül át valamiféle hipnotikus eleggyé, aminek csak a legtapasztaltabb füves emberek és vajákos asszonyok ismerik a titkát. Összességében ez egy ígéretes bemutatkozás, a maga műfajában figyelemre méltó darab, bár nem találtam semmi extra különlegességet rajta, amit nem játszottak volna el korábban, mégis üdítő volt hallani a rengeteg tucatszerű lemezanyag között.  8/10

Szólj hozzá

2024 Doom Világzene Stoner Rock