2024. sze 08.

Mould - Pull & Repulsion (2024)

írta: Zelmo
Mould - Pull & Repulsion (2024)

mould.jpg

Nincs igazán jó sajtója Magyarországon a kortárs holland bandáknak, őszinte sajnálatomra. Vannak köztük egészen izgalmas thrash, death, és nem utolsó sorban stoner/doom bandák. Mint például a nemrégiben nagylemezzel jelentkező Mould. A Mould elvileg már csak azért is ide illik a Zenehallgatás blogba, mert női énekessel adják elő dalaikat, és a rockboszorkányos együttesek hivatalos gyűjtőhelye köztudottan itt található, ám a látszat csalóka. Semmiféle garanciát nem jelent a muzsika minőségére nézve egy énekesnő alkalmazása, lásd példának okáért a botrányosan gyengére sikerült új Blues Pills anyagot (és másokat).

A hollandok 2021-ben kezdték el bontogatni szárnyaikat, még mint duó, majd az évek során öttagúra bővült a csapat és idén elérkezett az idő a bemutatkozó album felvételére. Jeska Buhmann énekesnő/dalszerző a társaság motorja, tőle érkeznek a szövegek és az ő énekdallamai kanyarognak a banda sötét sártól cuppogó felvételein át hallójáratainkba. Kicsit olyasmi a zenéjük, mint a The Gathering kései alkotói periódusának albumai. Ezek már elszakadtak a kezdeti death metal, gothic rock gyökerektől, de még erősen kötődtek a rockhoz, annak is a lassabban kibontakozó ágához.

band_3.jpg

Itt sincs semmiféle kapkodás, sietség, hat terjedelmes nóta követi egymást komótos tempóban, szép, tiszta énekkel díszítve a kissé kidolgozatlan alapokat. Nem mondom, hogy üres darálás az egész, de ahhoz képest, hogy három gitár is helyet kapott a felsorolt hangszerek között számomra kevés a kiemelkedő gitárriff, emlékezetes dallam. Ami azért kár, mert az énekes teljesítménye egészen jó, a dalok sem rosszak, valahogy mégis kissé egybefolyik a hat nóta.

Nem könnyű tehát kedvenc tételt ezek közül megneveznem, de ha valaki májas hurkával kényszerítene rá (amit utálok), akkor mondjuk kiemelném a Verticality című, hanyagul odavetett kis dalocskát, a maga 8 perces hullámzásával. Ugyan nem ez a legkeményebb daluk, inkább egy a lazábban felfogott, éppen csak rockosnak nevezhetők közül, azonban ennek érzem leginkább a bőr alá kúszó hatását. Összehasonlítva a spanyol Meldem bemutatkozásával, ott érdekesebb a zene, itt erősebbek a dalok, hát legyen ez is nyolcas.  8/10

Szólj hozzá

2024 Rock Doom