2022. már 20.

Tribe After Tribe - Tribe After Tribe (1991)

írta: Zelmo
Tribe After Tribe - Tribe After Tribe (1991)

51y31hj1oll.jpg

Képtelen vagyok elragadtatás nélkül szólni erről a kiadványról, úgy hiszem páratlan remekmű született, amit csak a Metallica, vagy a Killing Joke korszakos műveihez lehet hasonlítani. Sőt, a T.A.T bizonyos értelemben még fölötte is áll ezeknek a lemezeknek, hiszen mögötte semmilyen kereskedelmi szándékot nem vélek kirajzolódni. Kis kiadó, kevés reklám, olcsó szakemberek, óriási zene. Gondoljunk bele, a mai napig alig született olyan energikus, vagyis kemény rock lemez, amely afrikai törzsi ritmusokra épül. Említésre méltó még a Sepultura vadhajtása, a Soulfly, és a Tribal Tech is, ám ezek inkább Dél-Amerika törzseinek motívumait használták, s bizony a paletta az afrikai rock műfajában kissé beszűkült. Ők pedig 1991-ben tették, amit tettek!!!

A zenekar tagjai ekkor a következők voltak: Robbi Robb - gitár, ének,  Robbi Whitelaw - basszusgitár. P.K. - dobok, ütőhangszerek, Barry C. Schneider - programozás, dobok. Talán nem túl nagy túlzás azt állítani, hogy amolyan Robbi Robb szólólemez volt ez, néhány ügyes kiegészítő muzsikussal, akik inkább az élő fellépésekhez kellettek. Robbi amolyan multi-instrumentalista, egészen jól boldogul minden hangszeren, így feltehetően ő volt a zenei agytröszt, társai pedig követték az utasításait.

Ezzel együtt ez egy tökéletes lemez, messze kilóg az akkori zenei termelésből, sokoldalúsága, üzenet értékű szövegei, és főképp iszonyatos dobhangzása miatt műfajteremtő, de Robbi énektémái is hihetetlenül nyersek, szinte letaglóznak. Elég csak annyit, hogy rendszerint erre a lemezre ugrabugrálok vidámabb napjaimon, pedig már kinőttem a léggitáros korszakomból.

Az olyan darabok, mint a Mode, vagy a White Boys In The Jungle, vagy a What Are We Now, vagy akár a nyitó Remember teljesen felpörgetnek, a Sally és Just For A While balladákat pedig áhítattal kagylózom. Az Everything And More zúzása, vagy az Out Of Controll szinte már Seattle-hangzást produkáló hangörvénye egészen kábító. A záró tételben még eredeti zulu nyelven is énekelnek, ami metal bandától több, mint meglepő. Nem szívesen mondok ilyet, de aki szereti a rockzenét, annak ez kötelező. 10/10  Lapozzunk…

Szólj hozzá

1991 Rock Heavy Metal Hard Rock Tízpontos!