2022. ápr 14.

Ginger Baker - Stratavarious (1972)

írta: Zelmo
Ginger Baker - Stratavarious (1972)

r-2343907-1353345954-2955.jpg

Ginger Baker, a Cream legendás dobosa az elsők között foglalkozott a rockzene és az afrikai törzsi ritmusok összeházasításával a hetvenes évek elején, ami annál is egyszerűbb volt a számára, mivel akkortájt ott élt a fekete kontinensen. Air Force nevű zenekarában is számos kiváló színes bőrű muzsikus megfordult, így például a nigériai szabadságharcos-énekes Fela-Ransome Kuti is, aki ezen a lemezen is kitett magáért, nem csupán énekével, s orgonajátékával erősítette a csapatot, hanem dalt is jegyzett, a Tiwa című remek szerzeményt.

Imádom ezt a kiadványt, mert egyike azon ritka albumoknak, melyeken egy vízből magasba loccsanó többmázsás marlin nyersességével szól a rock. Nem agresszíven kemény, hanem húzós, fésületlen, zabolázatlan muzsika. Szinte tapintani lehet benne a hetvenes évek színes kavalkádját, azokat a forró nyarakat, a fülledt éjszakákat.
- Juju, my name!- üvölti bele a dzsungelkórus a mikrofonba és már tekeredik is rá a dobokra, húrokra, szaxofonra az első számú legvegyesebb brigád. A nóták szerkezete pofonegyszerű, csupa négynegyed, semmi tempóváltás, semmi húrtépés, semmi extázis, mégis magával ragadó, vibráló az atmoszféra. Tengerillatú, passzátszagú, szabadságzászlókat lengető zene ez, olyasmi amivel itt a XXI. században elvétve, ha találkozunk. Az elkövetők: Ginger Baker - dob, Fela-Ransome Kuti - ének, bill., ütős., Guy Warren - ütős., Bob Tench - gitár, bassz., Sandra Danielle - ének, JK Braimah - ütős.  10/10

Szólj hozzá

1972 Rock Tízpontos! Pszichedelikus Rock