2022. ápr 14.

Moonflowers - From Whales To Jupiter (1993)

írta: Zelmo
Moonflowers - From Whales To Jupiter (1993)

r-2864665-1304613277.jpg

A brit Moonflowers zenekar 1987 decemberében alakult, Bristolban. Évekig turnéztak saját számaikkal, aztán 1990-ben adták ki saját, Pop God nevű kiadójuknál első kislemezüket, a Get Higher-t. Hamarosan megjelent első lemezük, (Hash Smith 1991) ami az égadta világon semmiféle feltűnést nem keltett, leszámítva a helyi klubszíntér rajongóinak töretlen lelkesedését. Ez persze érthető, mert nem annyira könnyen befogadható produkciót nyújtottak. Ami engem illet nem ismerek rajtuk kívül olyan előadókat, akik ennyire tágan képesek értelmezni a zenét.

Előfordulnak a zenetörténelemben különc muzsikusok, mint amilyen Frank Zappa volt, aki szintén zseniálisakat alkotott a jazz, a rock, a funky egyedi keverésével, vagy jó példa lehet Miles Davis zenei pályája is, amely szintén számos műfajt magába ölel, de hogy valaki minden lemezén valami nem hétköznapit, valami merőben szokatlant produkáljon, ez teljesen rendhagyó esetnek számít. (Mondjuk nem teljesen, mert volt azért GONG és Egg is, de őket is be lehet szépen sorolni a progresszív rock címszó alá)

A teljes lemezcím így hangzik: From Whales To Jupiter And Beyond The Stars To Rainbohemia. Azaz magyarul: A bálnából Jupiterhez és a csillagokon túlra, Szivárványföldre - rendhagyó cím, rendhagyó lemez. Az első igazán jól sikerült Moonflowers alkotás. Műfajfüggetlen, pulzáló, magmatikusan fortyogó, kedvesen kavargó-kevergő album, olyan alapművekkel, mint a Nevess a gonosz arcába és táncolj, vagy az Oszd meg ételed. Egyedül a Serpents Of The Deep című számban annyi ötlet van, amennyinek a feldolgozásához három fül is kevés lenne. Rengeteg beszédtöredék, furcsa zajok, kanyargós melódiák. Roppant nehezen körülhatárolható a Moonflowers vegykonyhája.

Csak néhány műfaj, ami felüti fejét egy-egy szerzeményükben: beat, rap, folk, jazz, reggae, gospel, rock…
Ennek megfelelően hangszerek egész arzenálja vonul fel: gitár, nagybőgő, szaxofon, trombita, duda, billentyű, hegedű... stb. Gina Griffin hegedűjét még alig hallani, csodálatos énekhangja azonban bevilágítja a Moonflowers számokat, ezzel új arculatot szabva a csapatnak. A doboknál Toby Pascoe, a bőgő/basszusgitár kezelője Sam Burns, az egyik gitárnál Sean O'Neill, a másiknál Jesse Vernon.  Csak olyan zenehallgatónak ajánlom őket, akik a különlegességeket gyűjtik. "We are little twigs on the edges of a small branch, to smaller creatures we are home"     9/10

Szólj hozzá

1993 Pszichedelikus Rock Kategorizálhatatlan