2022. ápr 14.

Henri Texier - Varech (1977)

írta: Zelmo
Henri Texier - Varech (1977)

ab67616d0000b273ebc3ba7802151826f301a5f1.jpg

Barátságos tekintetű szakállas bácsi korongja a hetvenes évekből. Egyszerűen nem lehet kivenni a lejátszóból. Úgy zene, ahogy van. Texier apó ma is aktív (jelenleg 77 éves) ám  jóformán még suhanc volt, amikor világra segítette eme kiadványát, mely terjedelmes diszkográfiája alapján negyedik a sorban. (A legutolsó a 2020-as Chance volt) Bőgősöknek kötelező, nagypapáknak kihagyhatatlan, gyerekek számára erősen javallott a kiadvány, melynek fő jellemzője, s egyben erőssége a kivételes játékosság; a könnyed, szinte kölyökkutyásan bájos billentgetés.

Texier bácsi ugyanis nagybőgős, ha még nem mondtam volna, de ez nem jelent semmit, mert az összes hangszert ő játszotta fel a stúdióban, ami esetünkben a bőgőn kívül ütőhangszereket, fuvolát, oudot, bombardát jelent. Mindezeken kívül, cseppet sem mellékesen dalra is fakadt néhány számban a mester, és meg kell állapítanom, hogy kifejezetten kellemes orgánuma van!

Ez az a fajta zene, ami teljesen egyszerűnek, néhol szinte primitíven egyszerűnek tűnik, de valójában hihetetlen precízen össze van rakva. Közönséges földi halandó nem tudna összehorgászni a nagy semmiből egy ilyen albumot, ehhez bizony kivételes tehetség szükségeltetik. Ilyesmi lenne a Kaláka, vagy a Szélkiáltó, ha kicsit komolyabban venné magát, ha kicsit elmerülne a jazz összetettségében, de megtartaná dalainak játékosságát, csintalanságát. 

Engem elsősorban az énekes Texier-szerzemények bűvölnek el, magukkal ragadó dudorászásaikkal, de az instrumentális darabok is igen jók. Az egyik szerzeményben két bőgő is szerepel: az egyiken brummog, a másikon vonóval nyekereg a jóember- ez kiemelkedően jó! De a többi sem üres piszmogás, mindegyik szerzeményben egy muzsikus lelke van, és ezt jó hallani. Nyilván nem kevés időt töltött a felvételekkel a stúdióban az atya, mire megszületett a gyermek, de azt hiszem bőségesen megérte a vajúdást.
Aki teheti, vadássza le valahonnan a hálóról, mert CD kiadása úgy tűnik nincs az anyagnak. (Ezt írtam korábbi blogomban, a Zömmögőben még 2006-ban, s lám, azóta 2018-ban megjelent a CD kiadás is, érdemes beszerezni)   8/10

Szólj hozzá

1977 Jazz