2022. máj 14.

Prince & 3rdeyegirl - Plectrumelectrum (2014)

írta: Zelmo
Prince & 3rdeyegirl - Plectrumelectrum (2014)

81whudtbjql_ac_sl1500.jpg

2014. szeptember 26-án jelent meg Prince Roger Nelson (1958-2016) és a 3rdeyegirl közös albuma. Ez egy több szempontból is különös alkotás. Már az magában magyarázatot kívánna, miért pont ezzel a három, teljesen ismeretlen, különböző nemzetiségű, más és más irányból érkező hölggyel kívánt egy ekkora szupersztár együttműködni. A 3rdeyegirl egy korábban nem létező formáció volt, őket mint kísérőbandát, Prince (vagy a menedzsere) állította össze. Az még csak érthető, ha vérfrissítésre volt szüksége, de százszámra akadtak volna a közvetlen közelében erre alkalmas fiatalok, neki mégis a dán basszer Ida Kristine Idelsen, a kanadai gitáros Donna Grantis, és a doboknál az amerikai Hannah Welton kellett.

Ez utóbbi választás mondjuk érthető, hiszen a hölgy az NPG tagja volt már néhány éve, de a másik kettő feltűnése kész rejtély, mint ahogy az is, miért kellett ekkora stílusváltást bedobnia annyi év után? Még ha nem is lett belőle kemény rocker, ez a lemez (néhány habos nótától eltekintve) sokkal inkább hasonlít egy szépen kidolgozott Alice Cooper lemezre, mint bármi másra. Természetesen jó adag funky ömlik a basszusgitárból, ugyanakkor az elektromos valósággal ontja a fémet. Ezen a hangszeren a korábbi popcézár tényleg komoly szólókat mutat be, ezek bármelyik gitárhősnek becsületére válnának. És nem csak a stúdióban hozták ezt össze neki, mert az anyagot annak rendje és módja szerint meg is turnéztatta, így meg lehet tekinteni az interneten, miket művelt élemedett korára a kisnövésű úriember.

Teljesen bevadult egy-egy számban, még Hendrix is csak kacsintott talán rá egyet odaátról, ahová néhány év múlva maga Prince is megérkezett. Soha nem értettem, miért tartotta őt Miles Davis akkora tehetségnek, itt azért megvillantott ebből valamit. Teljesen hallgatható az anyag, s mint említettem, ha a Marz vagy a címadó tétel megszólalásakor azt mondanánk, hogy ez Alice Cooper új lemeze, sokan elhinnék. Tehát egy rocklemez szól a lejátszóban, ami ugyanakkor nem nélkülözi a kötelező jellegű gospel/pop felhangokat sem. Az egyetlen Prince lemez, amit végig tudok hallgatni, ha ez számít valamit… Az alábbi koncerttől pedig még a könnyeim is kijöttek, akkora rock'n roll show, Montreux 2013, érdemes belenézni!  A lemez 7/10  A koncert 10 !!! (És itt a magyarázat, miért pont ehhez a három hölgyhöz ragaszkodott Prince: mert iszonyatosan jó zenészek!)

Szólj hozzá

2014 Hard Rock Pszichedelikus Rock Funk Rock