2022. júl 09.

Frumpy - All Will Be Changed (1970)

írta: Zelmo
Frumpy - All Will Be Changed (1970)

cover_593943152017_r_1.jpg

A korai progresszív rock kedvelőinek a Hamburgban alakult Frumpy-t nem szabad mellőznie. Sajnos a hetvenes évek német rockzenéjéről közel sem tud annyit a közönség, amennyit ez az elfeledett színtér megérdemelne. Inga Rumpf énekesnő állt a mikrofon mögött, és ez már meg is adta az alaphangot, hiszen ő rendelkezett talán a zenetörténelem legférfiasabb orgánumával, ezzel együtt egyáltalán nem csak a mélyebb régiókban mozgott otthonosan. Az orgánumon kívül volt a bandában egy orgona is. Mégpedig egy Hammond. Jelentős tényező! Kezelője, egy bizonyos Jean-Jacques Kravetz elérte a legnagyobbak, pl. John Lord hangszeres tudását is, ebben semmi túlzás nincs. (Mellotronon, zongorán, ütőhangszereken is szerepelt)

A formációban kezdetben nem volt gitáros. Ezért a bemutatkozó lemez munkálatainál csak négyen vettek részt, az említetteken kívül Karl Heinz Schott basszusgitáros, és Carsten Bohn dobos. Nem tudom, vajon önkritika, hitvallás vagy sajátos poén gyanánt választotta-e nevét a Frumpy (a szó jelentése: ronda), minden bizonnyal voltak náluk rondábbak is már a színpadon, legfeljebb mások nem reklámozták magukat ennyire látványosan negatívan.

Az All Will Be Changed még elsősorban a vokális megoldásokra, és a dalokra fókuszált, a második lemeztől váltak igazán kiforrottá, zenei értelemben komplexebbé. (Azért míves orgonaszólókban itt sincs hiány.) A Life Without Pain nagy Frumpy-sláger lett, jól érezhető az a patetikus felhang, mely a hatvanas évek végétől jellemezte a prog rock bandákat. Ugyanez a fájdalmas, blues-gyökerű, szabadságvágytól izzó szemléletet mutatkozik valamennyi szerzeményükben. (Erős párhuzamot érzek a San Francisco-i It's A Beautiful Day zenekarral)

Sajnos ők a hetvenes években voltak a csúcson, s ez a csúcs akkor sem volt igazán magas. Talán nem véletlen, hogy ma alig olvashatunk róluk, mint hivatkozási alapról. Pedig a Frumpy 1970-ben messze kiemelkedett a német színtérről, s a korát megelőző muzsikát játszott. Nehéz lenne említeni hozzájuk hasonló kaliberű, jelenleg is aktív progresszív rock zenekart Németországból. Miközben a hatásuk nyilvánvaló. Bizony a mai stoner/fuzz bandák nagy része még akkor is belőlük él, ha a nevüket sem hallotta soha. 9/10 

Szólj hozzá

1970 Progresszív Rock