2023. jún 25.

The Dead Krazukies - From The Underworld (2023) - punk

írta: Zelmo
The Dead Krazukies - From The Underworld (2023) - punk

the_dead.jpg

Nincs túl nagy vonzódásom a pop punk bandák iránt, ezek az esetek döntő többségében leginkább felingerelnek, ezért általában mellőzöm őket. Kivételek azonban még itt is előfordulnak, és egy ilyen üdítő kivétel a The Dead Krazukies nevű társulat Franciaországból, egészen pontosan Hossegorból. Hogy honnan? Mondom, Hossegor. Nem lehetsz ennyire műveletlen, ha azt sem tudod merre van… Nyugi, én sem tudtam. A mai napig nem hallottam erről a településről, sem erről a zenekarról, és őszintén sajnálom, mert hatalmas muzsikát játszanak. A létező legvidámabb, legugrálósabb zene, ami simán mehetne akárhol, akármilyen fesztiválon… de persze nem fog. Kizárt.

Ha ”csak” az anyagot nézzük/hallgatjuk, az bizony hibátlan, gyönyörű himnuszokkal teli gyűjtemény, azonban egy ilyen frontleánnyal, mint amilyen nekik van, nem fog menni az áttörés. Ezt nyilván ők is tudják, de tesznek rá, és igazuk van. Könyörtelen a zeneipar, még a slágeres punkban is fontos a megjelenés, hogy mást ne mondjak a The Interrupters aligha tudott volna befutni Aimee külső adottságai nélkül. Ha pusztán a hangadottságokat tekintjük alapnak, akkor a Maider néven működő francia hölgy semmivel nem szorulna Aimee (és társai) mögé, csak hát az van, hogy Maider nem annyira ”piacképes”. Minden tiszteletem a bandáé, hogy ezzel nem foglalkoznak, és hihetetlenül jópofa nótákat írnak.

the_band.jpg

A lemezborító náluk sem tükrözi a tartalmat, sőt, azzal teljesen ellentétes benyomást kelt a gyanútlan zenehallgatóban, mert sokkal inkább élnek a humor és a lendület eszközeivel, mintsem a sötét tónusokkal. Szuper jó a dobosuk, Phil, akit külön kiemelnék, mert sokat dob a felvételeken az ő kíméletlen tevékenysége. Alapvetően a gyors, pattogós tételek alá fűt be rendesen, mint amilyen a Captain Crust kocsmanótákat idéző hangulata, vagy a csodálatosan szépen pergő The Wanderer, az én személyes kedvencem azonban egy könnyedebb ska téma, címe Make Babylone Great Again. A rádiókban ezt nyomatnám, ha egyet kellene választani. Igazi nyári sláger. Punk felfogásban persze. Erről a darabról egyébként Keny Arkana egyik régi nótája jutott eszembe, szerintem vannak rokon szálak Marseille kis szörnyetegével.

Aki szeretne egy friss, éppen csak megjelent, életvidám punk rock lemezt végigpörgetni, az jó helyen jár, máris kezdheti a The Dead Krazukies Bandcamp oldalán. Az erősebb idegzetűek pedig megtekinthetik a kiadványhoz készült Maniac című Flashdance feldolgozás videóját a You Tube-on, nekem ehhez nem volt elég a humorérzékem, de a hiba biztosan az én készülékemben van. Ehelyett az alkotás helyett egy régebbi videóval csinálnék kedvet az új albumhoz, mert ez lényegesen jobb lett. Az Északi Szépség, brutál nagy nóta! (Vannak hasonlók itt is, csak keresni kell!) Első hallgatásra 9/10 volt az anyag, de amikor újra játszottam, a lemez második fele már nem tűnt annyira erősnek, inkább csak 7/10. A női énekesekkel felálló punkbandák közül még mindig a brit Dragster nálam az etalon, tőlük azért a franciák dolgozata messzebb van. 

screenshot_1_18.png

Szólj hozzá

2023 Punk Rock