2023. júl 15.

Adolescents - Caesar Salad Days (2023) - punk

írta: Zelmo
Adolescents - Caesar Salad Days (2023) - punk

adolescents.jpg

Megjelent tegnap a legendás Adolescents új albuma, ami már a tizenegyedik a sorban. Egyfajta válogatásalbum, de nem Best of-jellegű kiadvány. Csupa ritkaság kapott rajta helyet, új keverésben. Minden idők egyik legnépszerűbb punk bandája óriási szerepet játszott a 80-as évek elején Dél-Kaliforniában bekövetkezett punk rock robbanásban. 1981-es debütálásuk (The Blue Album) minden idők egyik legnagyobb hatású kalipunk albumává vált. A Bad Brains, a Black Flag és a Minor Threat mellett az Adolescents a hardcore/skate punk színterének egyik legelismertebb zenekara. Az OC Weekly minden idők első számú Orange County együttesének választotta őket. 


Ez az első stúdióalbum a Frontier Recordsnál a 2014-es La Vendetta... óta. (Az utóbbi három lemez nem náluk jelent meg). A lemezt hallva tény, hogy az  Adolescents (még mindig Tony Reflex eredeti énekessel a mikrofonnál) ma is olyan tüzes, mint valaha. A Caesar Salad Days 15 olyan agresszív hardcore punk számot tartalmaz, amelyekről a banda mindig is ismert volt. Hangos, gyors tételek, egymás után. Amikor kitört a világjárvány, az Adolescents egy európai turnéra készült, amelyet le kellett mondaniuk – kétszer. Tony Reflex rájött, hogy a repertoárjukban szereplő dalok közül sok már elkopott, relatíve ismeretlen, részben azért, mert csak az európai piacon kapható import áron. Arra a következtetésre jutott, hogy a megoldás egy új bakelitlemez lenne, amely azokat a rajongókat célozza meg, akik nem találják meg a dalokat a lemezboltban. Sok olyan dalt szeretett volna összegyűjteni, amelyeket a zenekar előszeretettel játszik élő fellépésein.

screenshot_4_3.png
2022 májusában végre elérkezett a lemezfelvétel ideje, így Tony felvette a kapcsolatot Scott Reederrel (Kyuss, Fireball Ministry), és megkérdezte, érdekelné-e az LP elkészítése. Reeder beleegyezett, ezt követően beindultak a munkálatok, majd a Reeder's Sanctuary Stúdióból visszatérve, a banda ostoba kifejezéseket keresett a lehetséges albumcímekre. Mike Cambra dobos salátát evett, és előrukkolt a „Caesar Salad Days”-el. Egyöntetű nevetéssel elfogadták. Paul Kostabi borítóképe egyébként –( Paul a Youth Gone Mad című filmben szerepelt,  és a White Zombie alapító tagja volt.)

Az Adolsecents Cézár salátája egyáltalán nem tűnik vegyes felvágottnak, senki meg nem mondaná, hogy a nyolcvanas évektől napjainkig ugrálunk a felvételek között, a nóták frissek, erőteljesek - és ha szabad egy személyes megjegyzéssel élnem - egyáltalán nem illeszkednek szervesen a kalipunk vonalba. Legalábbis nem abba, amit az NOFX, Bad Religion révén megismerhettünk. Jóval több bennük az eredeti brit "PUNKSnotDEAD" érzés, mint a legtöbb amerikai bandában. Több a gyomorból fakadó keserűség, miközben természetesen vidám refrénekben és gitárriffekben sincs hiány. A tökéletes nyári punk album.  8/10

Szólj hozzá

2023 Punk Rock