2023. júl 06.

Dr. Will - Soiree Macabre (2023) - blues

írta: Zelmo
Dr. Will - Soiree Macabre (2023) - blues

dr_will.jpg

Sokféle doktor van szerte a világban, fogdoktor, lódoktor, jogdoktor, s még számtalan más címzetes és cím nélküli illető, de olyan, mint Doktor Will, egy sincs, mert benne mindegyikből van egy kicsi. Személyében egyesül a méregkeverő, a kuruzsló, a csodadoktor, a zenedoktor, név szerint Dr. John, Dr. Feelgood, Dr. Alban, sőt, Dr. Brinkmann is egyenesen a Feketeerdő Klinikáról, hiszen jó doktorunk német, teljes neve Will Hampel. Leírhatatlan figurája ő a müncheni zenei életnek, aki akár csak egyszer láthatta őt élőben valamelyik lepukkadt bajor csapszékben, valószínűleg azóta is emlegeti. Tudom, most sokan azt hiszik viccelek, vagy élcelődök, pedig nem. Az a doktor dolga…

Egyfajta zenebohóc ő, de komolyan kell venni, mert amit csinál, az színtiszta kocsmaköltészet. Ott, ahol bőrnadrágos, sörhasú német urak gajdolnak korsókat szorongatva, ott ahol egy győztes meccs után a tisztelt úri közönség az aszfalt szintjéig issza le magát, ott ő előáll a maga hamisítatlan New Orleans-i blues témáival, és ez kész! Ez annyira szokatlan, hogy arra alapból oda kell figyelni. Különös attrakciója nem egyszemélyes színház, társai is vannak, egészen népes gárda segíti őt a dalok kidolgozásában, és pont ez adja a savát-borsát a doktorizmusnak.

Hiszen érdekes látványosságként ma már, az extrém dolgok világában ez a fajta show nem annyira meghökkentő, nem is lenne érdemes írni róla, ha a kóklerségnek tűnő vuduzás mögött nem lenne kimondottan értékes, jó a zene. Semmi bonyolult, vagy meglepő nincs ezekben a nótákban (melyeket a doktor hosszú évek során gyűjtögetett össze, s adott ki most egy lemezen) de két dolog azonnal szembetűnik:

  1. Kiváló a hangszerelés. Gitárok, dobok, fúvósok, zongora, háttérénekesnő – minden abszolút első osztályú, szépen építkeznek a minimál dallamvezetésből az egyre gazdagabb kíséretig, végig tiszteletben tartva a hagyományokat. Gyönyörűen villannak meg a szólók, ugyan nem viszik túlzásba, de pl. a St James Infirmary zongoradallamai, vagy a Captain Death torzított gitártémái több mint emlékezetesek.
  2. Nagyon jók a dalok. Nem csak a szakállas örökzöldek, hanem azok is, melyeket a doktor írt, sőt! Szerintem azok a jobbak. Például a lemez (és egyben az életmű) legjobban sikerült dala a Dirt simán lehetne egy ismert arc, mondjuk Johnny Cash vagy Leonard Cohen kései felvétele. A doktor hangja is néha, bizonyos nótákban az idős Cohenre emlékeztet, bár Howlin’ Wolf recsegését hozza az esetek túlnyomó többségében. (Ezzel nincs bajom, szeretem Howlin’ Wolfot) Úgy vélem a Dirt 10 évvel ezelőtti videós verziója az igazán ütős, de azért itt sem lehetett ezt elrontani.

drwill_2_c_lucy-mikyna-scaled.jpg

A Come Children Come ismét egy remek tétel, ez Chris Rea hangján szólal meg, tehát Will kapitánynak elég markáns orgánuma van. Ehhez a lágyan simuló női ének tökéletesen idomul. Véleményem szerint ezzel a műsorral (még ha élőben nyilván nem is szól ennyire jól az összhangzat) óriási sikert aratna a kompánia a világ bármelyik színpadán. Főleg, hogy van ezeknek a számoknak egy ma kifejezetten divatos sötét tónusa, amit ha country lenne dark countrynak hívnánk, így viszont jobb nem lévén marad a dark blues, mint műfaji megjelölés.

A feldolgozások közül alaposan meglepődtem a Dead Babies című nóta kiválasztásán, Alice Cooper Killer albumáról. Nagyra értékelem ezt a lemezt, egyáltalán a korai A.C. lemezeket, (sokkal jobban mint az újkoriakat) és ezt az átiratot is, ami még az eredetinél is borongósabb. Az ének is, a kidolgozás is kifogástalanul sikerült, jobb mint a régi, ez az igazság. Ugyanígy, amit Hank Williams egyik kései felvételével művelt (I’ll Never Get Out Of This World Alive) szintén zseniális. Doktorunk tehát tud zenélni, csak úgy néz ki (tudatosan) mint aki háromig sem tud számolni, és valószínűleg már feladta nagyratörő terveit, holott lenne keresnivalója a mai zenei életben. Életművének eme gyűjteményes anyagát csak ajánlani tudom minden zenekedvelőnek. 9/10

Ízelítőnek egy olyan nótát választottam, ami ugyan nincs a lemezen, de pontosan tükrözi az előadó lelkivilágát, bemutatja zeneiségét, és egy olyan videót forgattak hozzá, amitől szó szerint eldobtam az agyam. Így kell semmi pénzből nagyot alkotni! 

Szólj hozzá

2023 Blues Tízpontos!