2023. júl 18.

Storm Corrosion - Storm Corrosion (2012) - prog rock

írta: Zelmo
Storm Corrosion - Storm Corrosion (2012) - prog rock

storm.jpg

Steven Wilson, akit többek között a Porcupine Tree zenekarból ismerhettünk, és Mikael Åkerfeldt, az Opeth zenekar frontembere nem vette figyelembe a rajongói elvárásokat. A két gitáros/énekes szépen összeült, és fütyülve bárki véleményére - beleértve ide a Roadrunner Records munkatársait is - teljes mértékben a saját elgondolása, pillanatnyi hangula alapján alkotott. Az eredmény egy különleges ízű zenei főzet lett. A korabeli recenziókban többek között azt nehezményezték sokan, hogy ez a bizonyos lemezanyag nem igazán Storm, nem is Corrosion. Vagyis nincs igazán keménysége, hiányzik belőle a rockzene dinamikája, és még csak nem is rozsdás a hangzás. Ez mind igaz, de a muzsika gyönyörű!

Kétségtelenül óriási volt a kontraszt a két zenész előző alkotásaihoz képest, bár bizonyos elemek ismerősen csengtek, főleg Wilson munkáit tekintve, de némelyik Opeth lemezről is akadtak hasonló motívumok (elsősorban a Wilson producerkedésével készültekről), mégis amolyan 360 fokos fordulat fogadta a hallgatóságot, mert nem egészen erre lehetett számítani. Annak ellenére, hogy ők már jó előre figyelmeztettek mindenkit: ez most valami más lesz. A végeredmény annyira más lett, hogy sokan a mai napig megkérdőjelezik még a rockzene voltát is, teljesen feleslegesen. Progresszív rockról még nem hallott senki?

Egy egész sor korabeli prog-rock bandát megidéztek ebben a hat, szinte egybefolyó tételben, párhuzamként a Canterbury-színtér minden jelentős zenekarát sorolhatnám, de említhetném a kraut rock nagyjait is, mint ahogy a francia Gong vagy a Magma is felbukkan a háttérben. Ők talán nem rockzenét játszottak? A fő hatásnak a Genesis korai lemezeit gondolom, azt a kifinomult, nyugodt, mégis izgalmas vibrálást, mely például. a ”Trespass” vagy a ”Nursery  Crime” anyagokat jellemzi. Nagyon fontos, hogy bár beillesztettem ide két videót ízelítőnek, ez nem az a fajta lemez, melyet így külön darabjaira szedve érdemes megítélni, mert együtt, egyben hatásos az egész, úgy képez folyamatos örvénylést, hangulati ingadozást.

storm-corrosion.jpg

Ez tehát nem más, mint egy bő háromnegyed órás hangulatzene, csendes-elmélkedős, természetjárós, vízpartbámulós embereknek. Nem lehet rá tombolni, fejet rázni, ordítozni, ilyen célra vannak más zeneanyagok, itt egyértelműen nem ez volt a cél. Jól hallható már a Hag majd a Happy című számban is, hogy még csak a szövegek sem voltak elsődlegesen fontos tényezők, éppen elég volt néhány hangzatos sor, egy kis dúdolászás, és jó ízlés.. Utóélete azóta sincs ennek a projectnek, bár lehetett olvasni arról, hogy a 10 éves jubileum alkalmából esetleg újra előjön valamivel a két fickó, ezek a hírek alaptalannak bizonyultak.   10/10

Szólj hozzá

2012 Progresszív Rock Gitárzene Kategorizálhatatlan