2021. júl 29.

Elephant Revival - Elephant Revival (2008)

írta: Zelmo
Elephant Revival - Elephant Revival (2008)

51mo3n61pml.jpg

Ebben az öttagú bandában általában hárman énekelnek. Azonban soha nem együtt, hanem megosztva egymás között a dalokat. Amíg egyikük vezeti a dallamot, a másik dúdol és fordítva. Pedig a három hang együtt óriási zengedezést alkothatna, akár vetekedhetnének is, erről a lehetőségről lemondanak. Bonnie Paine énekesnő különleges jelenség. Björk és Natalie Merchant kereszteződése, mind külsőre, mind megszólalásra. Leginkább egy kötöttsapka árus juthat eszünkbe róla, a Blaha Lujza térről. Teste előtt általában egy szép darab mosódeszkát markolász, azon kocorássza a ritmust. És hogy mi van ez alatt a mosódeszka alatt?

Férfitársaim, mit szépítsük, ez alatt a mosódeszka alatt két igen formás kebel van, ezt csak úgy mellesleg jegyzem meg. Ennek a zenéhez semmi köze, bár figyelemre méltó. Gazdájuk a legkevésbé sem tolja előre őket, éppen csak néhány videóban láthatjuk sejleni a kerek formákat. Ez a szolid, visszafogott hozzáállás jellemzi a dalokat is. Egyszerű, díszítetlen, nagyon őszinte szerzeményeket írnak.

A fő dalszerző-énekes Daniel Rodriguez, ő mind szövegírásban, mind a hangadottságok terén karizmatikus egyéniség. Szikár, csontos alakja Townes Van Zandt-ra emlékeztet. Néhány számban énekel az általában bendzsón közreműködő Sage Cook, akitől időközben megváltak, hegedül Bridget Law, és ott van még a két Rose, név szerint Charlie, gitáron és Dango, bőgőn.  Intimitás - ez itt náluk a kulcsszó. A privát szférák lassan kinyílnak, a magok közepén engedelmesen ücsörög a lélek A kimondott szó nem kíván reflektorfényt, egy kevés nappal beéri. Ez a társaság kb. 2007 óta alkot együtt, öt lemezük jelent meg, és mondhatni teljesen ismeretlenek. Szerencsére Elefántéktól iszonyat mennyiségű videó van a neten, nem kevés kapott már 50-60 ezer megtekintést. Ez tiszteletre méltó teljesítmény.

Az ilyen egyszerű, folk-gyökerű, szerzői dalok nem nyálasak, nem nyavalyognak, nem hajlítgatnak bennük tíz másodpercenként, nem akarnak senkit elkápráztatni, csak csendesen világítanak, mint a szentjánosbogár lárvák a sötétben, és ez éppen elég.   8/10

Kiadó: Itz Evolving      Ország: USA           Tagok: Bonnie Paine - ének, fűrész, mosódeszka    Daniel Rodriguez - gitár, ének    Bridget Law - hegedű   Sage Cook - bendzsó   Charlie Rose - gitár    Dango Rose - bőgő

Szólj hozzá

2008 Rock Dalszerző/Előadó