2021. sze 05.

Freddie Hubbard - Red Clay (1970)

írta: Zelmo
Freddie Hubbard - Red Clay (1970)

719vit1cg4l_sl1500.jpg

Freddie Hubbard első CTI kiadványa. Valószínűleg nem véletlenül hagyta el a Blue Note istállót a trombitás. A hagyományos felfogású jazz már kevésbé érdekelte. Kérdés persze, hogy a lemezeladási mutatók vagy a szabadabb lüktetésű zene iránti vágy vitte el a fúzió irányába. Soul / funky zenei környezetbe kerültek a fúvósok, a bőgőt felváltotta a basszusgitár, a zongorát az elektromos orgona  és sokkal keményebb, szinte rockos lett az egész alap, jazzre csak a szólók utalnak. De micsoda szólók! Elképesztő teljesítmény mindegyik.

Valamennyi muzsikus ott mozgott a pályája zenitjén, és ezt mindenképpen meg is akarta mutatni. Miután a fúziós jazz az egyik legkedveltebb műfajom, ez a lemez valóságos kötelező tananyag számomra. Az első tételtől az utolsóig csupa kitűnő szám! Talán a Cold Turkey feldolgozás nem kellett volna, de ebben a közegben még ez is elfér. Hosszasan nem szeretném elemezni, már csupán a basszusgitár működése miatt is alapvető az anyag, minden idők egyik legjobb zenei albuma. Magáról Freddie Hubbardról még egy szót: varázslatos! 10/10 

Kiadó: CTI Records     Ország: USA    Közreműködők: Freddie Hubbard - trombita   Ron Carter - basszusgitár   Herbie Hancock - elektromos orgona   Joe Henderson - tenorszaxofon   George Benson - gitár    Lenny White- dob  Airto Moreira - ütőhangszerek   Johnny „Hammond” Smith - orgona    Billy Cobham - dobos.

Szólj hozzá

1970 Jazz Tízpontos! Fúziós Jazz