2022. ápr 14.

Ptarmigan - Ptarmigan (1974)

írta: Zelmo
Ptarmigan - Ptarmigan (1974)

r-3731897-1545143193-8365.jpg

Kanadában, Vancouver környékén alakult ez a fura nevű zenekar a hetvenes évek elején, egészen pontosan 1970-ben. (A Ptarmigan szó jelentése: sarki hófajd) Ha azt mondom, hogy egy csapat loboncos hajú hippi akusztikus gitárral, azzal még nem mondtam sokat, hiszen a korszakra jellemző külsőségeket majd minden akkori előadó magán viselte. Ha azt mondom békeeszméket hirdető fiatalok, az szintén természetes egy évvel Woodstock után. A formai stílusjegyeken túl azonban ezek a fickók valóban értették, érezték és játszották a zenét.

Igen, itt is panaszos, fájdalommal telített az énekhang, van vajúdás és pátosz, de sokkal visszafogottabban, mint az akkori vezető előadóknál. Finoman, hosszasan kimunkált, "hordóban érlelt" szerzeményeket jegyeztek. Különleges muzsika ez, ahogy megszólal, azonnal érezni, hogy semmi képmutatás nincs mögötte. Ahhoz ugyanis túl szellősek, nyugodtak, merem mondani zeneiek megoldásaik. Először is: egyáltalán nem sémákra építették fel számaikat. Másodszor: alig sikáltak, inkább dallam-menetekkel variáltak. Harmadszor: ismerték és alkalmazták a dinamikai váltás fogalmát. Negyedszer: bátran merítettek az észak amerikai indián kultúrából. Megszólalnak furulyák, fuvolák, és egy, a leginkább a körtemuzsikára emlékeztető fúvós hangszer. A basszus erőteljesen húz, a ritmust kézi dobok képviselik, a többszólamú énektől sem riadnak vissza, és tudnak hosszan hallgatni. Néha olyan érzésem van a lemez hallgatása közben, mintha ők maguk is hatalmas, tágra nyílt fülkagylókkal tapadnának saját zenéjükre.

Nem igazán tudnék hozzájuk hasonló zenekart megnevezni, annyira eredetiek. Százból ha egy ilyen lemez akad ebben a műfajban, ezért ismeretlenségük nagy kár minden olyan zenehallgatóra nézve, aki szereti a mélyebb, tartalmasabb akusztikus zenét. Megvan bennük a Humble Pie kesergése, az Incredible String Band kísértetiessége, az indián énekek büszkesége, és a kanadai éjszakák hűvössége. Elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik, ha egy lassan kibontakozó, borongósan szép hangulat uralkodik egy egész lemezen. Őszi estéken tűz mellé tökéletes.   9/10

 

Szólj hozzá

1974 Folk Rock Pszichedelikus Rock