2022. ápr 25.

Gillian Welch - Soul Journey (2003)

írta: Zelmo
Gillian Welch - Soul Journey (2003)

a0860165254_10.jpg

Végtelenül becsülöm és sokra tartom Gillian Welch (sz. 1967) munkásságát, hiszen úgy tudott világszerte elismert dalszerző-énekessé válni, hogy néhány akkordnál többet nem játszik a gitárján, nem a külső megjelenésével próbál érvényesülni, mint oly sokan, és a kísérete is ugyanolyan szerény mint ő maga. Nagyon nehéz lenne hozzá hasonló jelenséget megnevezni, hiszen mondjuk Joan Baez, Joni Mitchell, vagy Suzanne Vega is hasonló pályán mozogtak, de már fiatalon megtalálta őket a hírnév, míg Gillian viszonylag későn ért célba.

29 éves volt a hölgy, amikor 1996-ban a Revival c. első albuma megjelent. A borítón egy vézna, madárcsontú leányzó, akibe ugyanakkor rendkívül markáns, erőteljes hang, és jó adag költői véna szorult. Bluegrass/country gyökerű dalai valóban néhány alapakkordra épülnek, semmi virgonckodás nincs bennük, pofon egyszerű valamennyi. És mégis, valahogy felfigyelt debütálásra a szakma, hiszen Grammy díjra jelölték. Ugyan nem kapta meg, de önbizalmának valószínűleg jót tett az elismerés, már ha annak tekinti. Nem vagyok abban biztos, hogy hősnőnket nagyon érdekli bárkinek is a véleménye, leszámítva talán férjét és zenésztársát, David Rowlings-ot.

Tudniillik, az úgy van, hogy míg a házaspár lemezein kisegítő muzsikusok közreműködnek, ők ketten a fellépéseken általában két gitárral, mint akusztikus country-folk duó lépnek fel. Gillian Welch maga a visszafogottság, a lelki tisztaság; kiáll a gitárjával, vagy a bendzsójával, és lehunyt szemmel, mosolyogva adja elő az amerikai country hagyományokhoz kötődő dalait, férje pedig minden egyes alkalommal eljátssza mellette azt a néhány hangot, amitől működik az egész. Hihetetlen, de igaz.

dave-rawlings-and-gillian-welch-image.jpg

Elképesztően jó témákat írt erre az albumra is Gillian, gyönyörű, érces hangja van, és imád ismétlésekbe kapaszkodni. Egy-egy akkordmenetet addig ismételget, amíg el nem alszik, vagy be nem rúg a poharába kapaszkodó hallgató. Nagyon szeretem tőle a majmosat, vagyis a One Monkey című társadalomkritikát, és a Miss Ohiot, ami szintén az, más gondolatmenetre fűzve:

„ … Oh me oh my oh, look at Miss Ohio, She’s a-running around with her rag-top down, She says I wanna do right but not right now”

Fanyar, markáns humor, hamiskásan mosolygó szemek, cowboy-kalap és gitár… idén még csak 54 éves… Talán nagymama korára felfedezi a világ, de ha nem, az sem baj…   9/10

Szólj hozzá

2003 Country Folk