2022. júl 09.

Widespread Panic - Miss Kitty's Lounge (2022)

írta: Zelmo
Widespread Panic - Miss Kitty's Lounge (2022)

widespread-panic-miss-kittys-cover.jpg

Legalább 15 éve hallottam utoljára a Widespread Panic zenekarról, ezért meglepve értesültem arról, hogy idén, azaz 2022-ben új lemezzel jelentkeztek. Belehallgatás után mosolyogva nyugtáztam, pontosan olyanok, amilyenek akkor voltak, semmit nem változtak az évek során. Rendkívül egyszerű, letisztult szerkezetű americana/country rock zenét játszanak, amiben jó ízléssel keveredik a pszichedelia és a progresszivitás. Amikor utánanéztem a kiadványnak, akkor derült ki, mi a változatlan minőség oka: a felvételek még a kilencvenes években készültek, nagy részük a kettes album dalainak demo-változata. Ez tehát amolyan kedvesség, vagy ajándék a hűséges rajongóknak, akik a ’80-as évek végétől kezdve követik a zenekart.

Az újszülötteknek minden vicc új, gondolhatták a vén rókák, és van is benne igazság, hiszen sokan nem hallottak még róluk. A kiadványt amolyan Best of… lemeznek is tekinthetjük, tehát aki nem ismeri őket, nyugodtan kezdheti itt a velük való ismerkedést. A bandát a Georgia államban lévő Athens városkában alapították (akárcsak az R.E.M-et) John Bell gitáros/énekes, Duane Trucks dobos, Sunny Ortiz ütős, Jojo Hermann billentyűs, és Jimmy Herring gitáros. Pontosan 12 stúdiólemezük jelent meg pályafutásuk alatt, de a nemzetközi hírnév elkerülte őket. Ezzel együtt az Államokban legalább akkora név a Panic, mint a Phish, vagy a Dave Matthews Band.

screenshot_1q.png

A nemrégiben megjelent demo/album nem úgy szól, mint egy próbatermi felvétel, minden bizonnyal újrakeverték ezeket a nyersanyagokat, mielőtt a nagyközönség elé tálalták. A leginkább kiemelkedő ezeken a szólógitározás, érthető módon, hiszen az órákig tartó jammelések egyik prominens képviselője pontosan a Widespread Panic. Ténylegesen ennek köszönhetik sikereiket, nem a stúdiólemezeknek, így hát koncertlemezek után érdemes kutakodni, ha valaki igazán durva anyagot szeretne tőlük hallgatni. Kellemes háttérzenének megteszi ez is.  7/10

Szólj hozzá

2022 Pszichedelikus Rock