2023. okt 02.

Terítéken az Occult Witches albumai

írta: Zelmo
Terítéken az Occult Witches albumai

occult.jpg

Borzasztóan gyenge név, elképesztően erős zene! Ami a zenekar elnevezését illeti, már a Wytch albumánál is elmondtam, hanyagolni kellene az ilyen-olyan boszorkányokat! Dunát lehet rekeszteni velük a rockszíntéren. Arról nem beszélve, hogy itt ennél a bandánál csak egy boszorka van, nem több. Elvileg ugyan férfiemberek is lehetnek boszorkányok, csak arra nem a witch kifejezést használja az angol, hanem olyanokat, mint pl: warlock, maleficiuswicca,  sorcier, vagy hexenmeister. De hát honnan is tudnák ezt a kanadaiak, oda már lassabban ér el az okkultista tudomány, annyira északon van…

Félretéve a viccet, s rátérve a zenére, nemrégiben keseregtem azon, hogy nincs manapság olyan egyedi hangvételű, csodás hangú énekesnővel felvértezett stoner/doom banda, amilyen a varázslatos Black Moth volt, Leedsből, s lám, dehogy nincs! Nicodamien kolléga a Stoner blogból felhívta rá a figyelmemet, hogy van. És tényleg! Talán egy kicsit más a körítés, de ami a színvonalat illeti, abban itt sincs hiba. Na és az a tekervényes, nagyívű ének, ahogy kígyózik keresztül az őszi illatokat beengedő szobán, az maga a gyönyörűség!

Három kiadványa létezik a mai napig ennek a lelkes kis formációnak, amely Sherbrooke városában alakult, nagyjából félúton Montréal és Québec között. Egy mondat erről: Nem csúnya hely, és a zenei élet sem posvány arrafelé, vessünk egy pillantást eme plakátra, csak hogy lássuk, megadják a módját egy rockfesztiválnak!

334784042_1645932662523158_3409074490516102103_n.jpg

Na de, nézzük meg végre miképpen áll össze a zenekari felállás:  Vanessa San Martin – ének, Jéremie Tremblay – gitár, Alec Sundara Marceau – gitár, Danick Cournoyer – basszusgitár, Éliot Sirois – dobok. Közülük mind méreténél fogva, mind hangterjedelme által kiemelkedik Vanessa… de most komolyan, ekkora torkot, emberek! Brutálisan erős, a mély és a magas regiszterekben is magabiztosan kalandozgató blues torok, ha a világon semmi hangszer nem kísérné, akkor is napestig tudnám hallgatni. Sőt! Reggeltől estig, estétől reggelig.

screenshot_1_37.png

Kezdjük talán a méltatást a 2021-es Morning Walk című bemutatkozó anyaggal. Ez egy kicsit más mint a későbbi lemezek. Egyszerre van korai folk és blues hangulata is, olyan mintha az egykori kanadai Ptarmigan zenekar hippi aurája keveredne a San Francisco-i Grootna szellemiségével, de a Black Sabbath basszusgitárosával a fedélzeten. Ez elég sokrétű zenei alap? Akkor jó, mert pontosan ilyen az Occult Witches egyik arca, a sok közül. Ugyanis van nekik másik is… Ez itt az álmodozósabb, finomabb húrokat pengető arculat, amelybe elsőre beleszerethet bárki, aki a hetvenes évek bluesos, de nem direkt blues témákat nyúló rockzenéit kedveli.

A simán csak zenekari névre keresztelt nagylemez, az Occult Witches 2022 decemberében készült el. Ez már nagyobb falatokat kóstoltat velünk a doomból, miközben nagykanállal adagolja a klasszikus heavy metalt is, olyasféle szólamokkal, mint amilyeneket a Wishbone Ash, vagy a Budgie szokott művelni a nyolcvanas évek elején. Már-már mosolyt fakasztó a Ghost On The Highway mozdonyszerű zakatolása. 2022-ben ennyire közel nem sokan mentek a hagyományos, veretes fémzenéhez. Ez akár Lee Aaron valamelyik szólóalbumán is megjelenhetett volna egykoron.

De már a Tranquil ismét átevez a Morning Walk ködbe burkolódzó közegébe, amely magába szippantja a gyanútlan éjszakai utazót, akárcsak az Old Growth és az Infinite Void. Valójában ezek a dalok, ez a fajta sötéten, súlyosan, mégis hihetetlenül kellemesen ránk telepedő atmoszféra adja ennek a csapatnak a velejét. Másképp foglmazva: Akkor van a szeren Vanessa csapata, amikor nem csapatja…

screenshot_1_36.png

Mindez az idén megjelent Mastermind felvételeire is igaz. Itt is parádéznak a gitárok, itt is ontják magukból a klasszikus zeneszerzők műveire emlékeztető szólókat, olyan mesterien, olyan színesen, hogy szinte elérzékenyül a magamfajta vén krokodil, de az igazán telitalálat itt is az, amikor Vanessa ki tud bontakozni, úgy igazából. Erre kiváló példa a nyitó Desire (semmi köze a U2-hoz), a középkori hangulatot árasztó The Pagan’s Cave, de leginkább a címadó Mastermind. Ebben szó szerint a csúcsra járatja a hangszálait a kanadai boszorkányleány, érdemes lecsekkolni, mint ahogy az egész zenekarral érdemes ismeretséget kötni, még ha csak az interneten keresztül is, ki tudja, hátha egyszer errefelé veszik az irányt…   

Szólj hozzá

2023 Doom Heavy Metal Stoner Rock