2024. jan 20.

Hempress Sativa - Charka (2023)

írta: Zelmo
Hempress Sativa - Charka (2023)

chakra.jpg

Hempress Sativa minden látszat ellenére valóban jamaicai. Nem csupán úgy néz ki és úgy énekel mint a jamaicaiak, de ott is született, sőt állítólag ott is él Jamaicában, már amikor nincs éppen koncertkörúton. Rengeteg hozzá hasonló nevű reggae-hercegnő működik manapság, például Hempress Divine, vagy Empress Divine, ezekkel nem szabad őt összetévesztenünk, mert a külső megjelenés talán hasonló, a tartalom egészen már. Hempress Sativa a reggae/pop lágyabb vizein utazik ugyan, dalainak mégis sajátos zamata van, ráadásul nem csak énekelni, rappelni is tud.

Persze mindez nem annyira nagy dolog, ha valakinek már a szülei is ismert zenészek voltak, (Jah Love Sound System) és szinte a kókusztejjel szívta magába a muzsika szeretetét. A többit hozzátette a napfény, a tenger, a zöld fű, illetve a kék ég. Nagyjából erről szólnak a hölgy dalai, ezekben sok költői mélységet ne keressünk, inkább dőljünk hátra, és adjuk át magunkat a szigetlakók gondűző dallamainak. Nem, nincsenek fogós riffek, sem ravasz kis szólók, pofonegyszerű szerkezetű felvételek hullámzanak a lemezen végig, csak akkor működnek, ha nem intellektuális izgalmat keresünk bennük. Akkor viszont tényleg kellemesek.
hempress.png

Ha valamilyen furcsa oknál fogva a szövegekbe mégis belenézünk, akkor azért egy-két kellemes mosolyt megérnek az olyan nóták, mint az Ali G stílusában írt Ghetto Life. Így indul a kis szösszenet: „I nuh born to Suffa Weh nuh kill mi Buil' mi make mi tuffa” – ööö… hogy tetszett mondani? A továbbiakban a lazaság csak fokozódik, és aki elsőre levágja, miről is szól pontosan a dal, az megérdemli jamaicai angolból a nyelvvizsga-diplomát. Lauryn Hill (Fugees) a jamaicai énekesnő egyik fő hatása és példaképe, ez a gördülékeny szövegmondás/kristálytiszta énekmegoldások keveredésében szinte tapintható.

Mint az ilyen albumokon általában szokás, itt is volt egy rakat vendégzenész a stúdióban, akusztikus gitáros, kongás, énekesnők, billentyűs – szóval ez nem az a fajta csontig lebutított pop, ami folyik a rádiócsatornákból, hacsak nem a Kingston Rádióról, vagy más egyéb helyi rádióról beszélünk. Ugyan a kiadvány elsősorban hamisítatlan nyári partizene, ilyenkor január közepén is tökéletesen működhet a meleg kandalló (olajradiátor, cserépkályha, forralt bor) mellett, esetleg helyett… de akkor már az intenzív testmozgás sem hiányozhat…   7/10

Szólj hozzá

2023 Pop Ska/Reggae